כך נראית חממה צפה שמפיקה מזון באופן חסכוני והיא נוצרה עקב תחזיות לגידול האוכלוסיה בעתיד – Jellyfish Barge
צוות רב תחומי של אדריכלים ומומחים לבוטניקה מאיטליה יצר חממה מודלרית צפה, שמיועדת לענות על צרכים בסיסיים במקרים של חוסר במים או במזון, ללא בזבוז משאבים קיימים.
התחזיות המתארות את הגידול הצפוי באוכלוסיה בארבעת העשורים הקרובים, מצביעות על אוכלוסיה שגדולה ב-60-70% מהאוכלוסיה העולמית כיום ומובילות לשאלות רבות בנוגע לאספקת המזון והמים, ששטחיהם ההולכים וקטנים לא יספיקו לאוכלוסיה כה גדולה. השטחים המועטים ובזבוז המים והמשאבים במצב הקיים הובילו את צוות החוקרים והאדריכלים למצוא פתרון יצירתי לבעיה, כדי להבטיח אספקת מים נקיים, הפקת מזון טרי ומציאת אזורים חדשים המתאימים להתיישבות. התוצאה היא Jellyfish Barge, חממה צפה להפקת מזון ללא בזבוז שטח אדמה, מים או אנרגיה, אותה ניתן ליישם באזורים בהם קיים חוסר במים או במזון בעזרת טכנולוגיות פשוטות וחומרים ממוחזרים.
הפרופסור Stefano Mancuso מאוניברסיטת פירנצה תיאם את הפרויקט בשיתוף עם האדריכלים במשרד studiomobile, שתכננו בסיס עץ בגודל של כ-70 מ"ר שצף מעל 96 תופי פלסטיק. אבטיפוס בגודל מלא הוקם בתעלה שבין פיזה לליבורנו ונחנך לפני כחודשיים.
המבנה בנוי בטכנולוגיות פשוטות מחומרים זמינים וממוחזרים ברובם, והוא כולל חממת זכוכית הנתמכת בעזרת קונסטרוקציית עץ. לאורך היקף המבנה מוקמו שבעה תאים לזיקוק מים, שתוכננו ע"י חוקר הסביבה Paolo Franceschetti, וביכולתם לספק עד 150 ליטר מים נקיים ביום ממי מלח או ממים מזוהמים.
תהליך אידוי המים בטבע והפיכתם לגשם באמצעות אנרגיית השמש נתן השראה למתכננים לשם הפקת אנרגיה מתחדשת – מערכת המוטמעת בתוך המבנה שואבת את האוויר הלח ודוחסת אותו לתוך תופים ייעודיים, מהם מופקת אנרגיה עבור משאבות ומאווררים. בחממה מוטמעת מערכת הידרופונית חדשנית בה נעשה שימוש בכ-70% פחות מים בזכות שימש וחוזר.
Jellyfish Barge מיעדת לספק מענה מיידי ואפקטיבי תוך שימוש בכמות מינימלית של משאבים. לכן היא תוכננה בגודל קטן יחסית, שניתן להקימו בקלות ויכול לספק שתי משפחות. יחד עם זאת מדובר במערכת מודולרית, בה כל יחידה מסוגלת לתפקד בפני עצמה באופן עצמי לחלוטין וגם ניתנת לחיבור ליחידות אחרות בזכות מבנה מתומן. היחידות המתומנות מתחברות זו לזו וגם ליחידות מרובעות, שיכולות לשמש כשוק או כאזור בילוי משותף וכך לספק מחסה ומשאבים עבור קהילה שלמה.
Coordination by Prof. Stefano Mancuso
Project by Antonio Girardi and Cristiana Favretto
Cultivation by Elisa Azzarello, Elisa Masi, Camilla Pandolfi and LINV researchers
Solar desalination by Paolo Franceschetti
Supported by Regione Toscana and Ente Cassa di Risparmio di Firenze
Promoted by University of Florence
Jellyfish Barge is a project developed by pnat.