בנייה אקולוגית
בנייה אקולוגית, או בשמותיה הנוספים 'בנייה ירוקה' או 'בנייה בת קיימא' אינה רק שיטת בנייה. הבנייה האקולוגית הפכה בשנים האחרונות לתפיסת עולם של ממש. למעשה לא מדובר בשיטת בנייה חדשנית. הבתים העתיקים שנבנו לפני עידנים, היו וורסיה מוקדמת, גם אם פרימיטיבית לבנייה האקולוגית שאנו מכירים כיום.
הבנייה האקולוגית הפכה לנפוצה יותר ויותר במגוון אזורים בישראל, זאת הודות למודעות הסביבתית הגוברת בארץ ובעולם.
מהי בנייה אקולוגית?
בנייה אקולוגית מתבססת על מספר היבטים: חומרי הבנייה, חסכון אנרגטי וניצול משאבי הטבע הבלתי מתכלים, התחשבות בסביבה ושמירה על משאבי הטבע המתכלים. שיטת בנייה זו דוגלת ביצירת סביבת מגורים הנוחה עבור דייריה מחד, אך לא פוגעת בסביבה מאידך ולשם כך משתמשת בחומרים ידידותיים לסביבה, לרבות חומרים ממוחזרים.
בין חומרי הגלם המשמשים לבנייה אקולוגית ניתן למנות עץ, בוץ, קש, המפ, אבן וחומרים ממוחזרים אשר זהו גלגולם השני.
יתרונות הבנייה האקולוגית
נתחיל בשמירה על הסביבה והשימוש במשאבי הטבע הבלתי מתכלים.
תכנון הבית האקולוגי לוקח בחשבון את מיקום השמש בשעות היום ואת כיווני האוויר שבאזור המדובר. תכנון לפי שיקולים אלה מסייע בניצול מקסימלי של אור טבעי לתאורה ואוויר החוץ לאוורור בית ובכך לחסכון אנרגטי משמעותי. כך, כל שלב התכנון מתמקד בהיבטי חיסכון וניצול משאבים אפקטיבי, מאור ועד מים.
לבסוף אך לא פחות חשוב מהיתרונות שמנינו עד כה- הבנייה האקולוגית גם בריאה יותר לדיירים, כאשר השימוש בתרכובות אורגניות, בתכנון זרימת האוויר ובחיסול התנאים המעודדים טחב ועובש, מבטל את תופעת "הבניין החולה" העלולה לגרום לבעיות בריאותיות בקרב דיירי בניינים שאינם בנויים בבנייה אקולוגית.
שימוש בעץ בבניה האקולוגית
כמה עובדות מדעיות: השטח המיוער בעולם עולה בכ- 3 אחוז בשנה. עקומת יצור החמצן של היערות וספיחת ה-CO מתחילה לרדת כשגיל העצים מגיע לכ- 70-80 שנה. כשהעצים מתים ונרקבים ביער או נשרפים הם משחררים חזרה את כול ה-CO שספחו. לעומת זאת, בשימוש בעץ כחומר בניה, העץ אוצר בתוכו העץ את ה CO שספח.
ולמה אנו מספרים לכם זאת?
רבים נוטים לחשוב כי למעשה בנייה בעץ בהכרח מחריבה יערות וגוזלת משאב טבעי מתכלה. עם זאת, בטח תשמחו לשמוע כי העץ למעשה הוא חומר הבניה היחיד שנובע ממקור מתחדש (להבדיל מאדמה למשל). שימוש בעץ גורם להצערת גיל היער, מה שמעלה את כמות יצור החמצן של היער ומוריד את כמות ה-CO באטמוספרה, כך שהיתרון האקולוגי ברור. זאת כמובן בהנחה שמקפידים להשתמש בעץ שמקורו ביערות מפוקחים בלבד ועומד בתקן FSC. יערות אלה מנוהלים בצורה אחראית ומקיימת ובהתאם לתקנים סביבתיים וחברתיים.
עץ ועצה גאה להיות החברה הישראלית היחידה שמספקת עצים בעלי תקן FSC ע"פ דרישה.
מעבר למקור העץ, חשוב לדעת כי השפעת השימוש בו כחומר בנייה לרעה על הסביבה, נמוכה בהרבה מהשימוש במתכת ופלדה, שכן, כמות האנרגיה הדרושה לתהליך ייצור האחרונים גבוהה בעשרות אחוזים.
בנוסף, נוכחותו של העץ במבני מגורים, הוכחה מדעית כמרגיעה ומפחיתת לחץ. כך שהיתרון האקולוגי משתלב בנוסף עם יתרון בריאותי משמעותי.
אנו מזמינים גם אתכם לקחת אחריות סביבתית על חומרי הגלם בהם אתם משתמשים לביצוע הפרויקטים שלכם וללמוד עוד על שיטות הבנייה בעץ כחלק מבנייה ירוקה ואקולוגית. המומחים של עץ ועצה ישמחו לייעץ לכם בתחום זה, באולמות התצוגה שלנו.
*הכתבה הוכנה בעזרתו האדיבה של מיכאל רינג, http://www.ringwood.co.il