הכירו את התכנון שמכניס את הטבע לבית או למשרד
אלמנטים טבעיים המשולבים בבית או במשרד עוזרים למשתמשים בהם להיות רגועים, שלווים וממוקדים יותר.
החיים בעידן המודרני מציפים אותנו בגירויים שונים בלי הפסקה: ווטסאפ, מיילים, התראות בפייסבוק, הטלוויזיה או הרדיו פועלים ברקע. כל אלה גורמים לנו להתקשות להתרכז בנושא אחד, ואפשר לומר שכיום רובנו סובלים מבעיית קשב, שמתפזר לו בין העולם המוחשי לווירטואלי.
בהנחה שהטכנולוגיה נמצאת כאן כדי להישאר, וכנראה שאיש מאיתנו לא ייפטר מהסמארטפון או המחשב כדי להגיע לשלוות נפש, כדאי להכיר פתרונות אחרים – כמו להיעזר בחוכמה ובכוח המרגיע של הטבע, גם בתוך סביבת המגורים והעבודה.
ביופיליה: בחזרה לטבע
גישה תכנונית הנעזרת בטבע היא הביופיליה, "אהבת הטבע" ביוונית. גישה זו גורסת כי בני האדם יכולים להפיק תועלת רבה משילוב אלמנטיים טבעיים בחיי היומיום, בתוך הבית כמו גם בסביבה החיצונית. תכנון ביופילי משלב בחוכמה את האלמנטים הטבעיים בבתים, דירות, משרדים, חנויות וחללים ציבוריים, כדי לעזור לדיירים ולמשתמשים להפחית לחצים, להירגע – ולהתמקד.
יש שפע של דרכים להביא את הטבע אלינו, ולא רק כשאנחנו יוצאים אל החצר או הגינה. הטבע יכול להשתלב במבנים באמצעות כל החושים האנושיים: ראייה של נוף מהחלון או הגינה הירוקה; שמיעת רחשי רוח העוברת בעצים, נחל מפכפך או גלי ים; ניחוחות של פרחים ועשבים הנישאים פנימה; ומישוש – בחומרי גלם המגיעים מהטבע, או טקסטורות המזכירות לנו חומרים טבעיים.
איך משלבים אלמנטים ביופיליים בחיי היומיום?
מאחורי הביופיליה עומדים לא מעט מחקרים, המצביעים על כך שבני האדם יוצאים נשכרים ממגע עם הטבע. הליכה ביער או בחול מסייעת לנו להירגע; צפייה בגלי הים או במקור מים אחר עוזרת למוח להתרכז ולהעלות רעיונות חדשים; וההתפעמות מנוף יפה מסייעת אף היא בהשקטת רעשים ובמיקוד. על פי מחקרים אלה, טיול קצר בחוץ או אף צפייה בתמונות נוף סייעו לנבדקים לבצע משימות קוגניטיביות בצורה טובה יותר.כיצד, אם כן, משלבים את עקרונות התכנון הביופילי בבית או במשרד? מתברר שזו כלל לא משימה קשה – ולא משנה היכן נמצא המבנה. גם כאשר אין חוף ים או יער שאפשר לצפות בהם מהחלון, ניתן להשקיע ולהכניס אלמנטים טבעיים פנימה – מפרקט עץ טבעי ועד צמחים, בריכות מים ותצלומים גדולים המציגים את הטבע במלוא הדרו.
6 טיפים של עץ ועצה לתכנון ביופילי:
- בבית או משרד הקרובים לטבע – מומלץ לעשות שימוש בחלונות ופתחים גדולים ולקרות בפרגולה היוצרת תאורה טבעית הנובעת מאור השמש, אך האור אינו מחמם או מסנוור. הפתחים מאפשרים לרוח הטבעית לנשוב פנימה ולהביא איתה ריחות נעימים ומעוררים.
- תאורה – תכנון נכון של תאורה טבעית מאפשר גם למי שנמצא בפנים לחוש כיצד האור משתנה עם מזג האוויר ובמהלך שעות היום, ולאזן את השעון הביולוגי.
- מים – ניתן להכניס אותם פנימה בבריכות ומאגרים בגדלים שונים, ולהוסיף אלמנטים של קול שכשוך, דגים השוחים בשלווה ועוד.
- אלמנטים טבעיים – שימוש בעץ במראה טבעי מסייע ליצירת אווירה חמימה ונעימה בבית או במשרד, ומזמינים את הנוכחים לגעת בהם ולחוש את העץ.
- חיקוי של הטבע – אלמנטים של חיפוי מעץ, פרגולה מעץ גושני, קורות עץ גושניים בתקרה ועוד, מעוררים עניין והנאה בהתבוננות עליהם.
- גינה בכל מקום – גינה קטנה בחצר, על הגג או אף במרפסת מציעה לנו מקום מפלט שאפשר להתאוורר בו, להתבודד מעט או להיפך – ליצור מפגש לא פורמלי ונעים.
מעוניינים ביעוץ או תכנון ביופילי?
צרו עמנו קשר, ואנשי המקצוע של "עץ ועצה" ישמחו לעמוד לרשותכם!
0/5
(0 Reviews)