ג'קוזי או בריכת שחייה בחצר הם פיתרון מושלם לימי הקיץ – אך גם הופכים את סביבתם לרטובה ולחה לאורך זמן, מה שדורש פתרונות עמידים במים וגם ביובש
במדינה עם מזג אוויר חמים במשך רוב חודשי השנה, יותר ויותר ישראלים בוחרים להקצות שטח לא מבוטל בגינה לטובת בריכה של ממש, במקום בריכת פלסטיק רדודה. בנוסף, בבתים רבים מתקינים ג'קוזי בחצר או על הגג – לשכשוך נעים בכל עונה או מזג אוויר. עם זאת, בריכות שחייה ומתקנים רטובים אחרים מציבים אתגרים רבים, ויש לתכנן היטב את סביבתם.
האתגר העיקרי הוא כמובן הרטיבות המלווה את בריכות השחייה ואת הסביבה הצמודה אליהן. מסיבה זו, חיפוי הקרקע שליד הבריכה צריך להיות עמיד בפני רטיבות – אך גם להימנע מחלקלקות מסוכנת של המשטח, וכן לעמוד היטב בתנאים של שמש ישירה לאורך רוב השנה. כדי לפתור את הבעיה, רבים בוחרים להתקין דק עץ סביב הבריכה או הג'קוזי, שבהתקנה נכונה מתמודד היטב עם מים ורטיבות.
העדיפו חומרי גלם איכותיים
מומחי "עץ ועצה" מסבירים כי לפני התקנת דק עץ, חשוב לבצע הכנה לניקוז מתאים מתחת לדק – עם שיפועים בכיוון הנכון, כדי לאפשר ניקוז מיטבי של המים באזור. כדאי גם לתכנן תקציב שיספיק לרכישת חומרי גלם איכותיים, כדי שהדק יישאר עמיד ונאה לאורך שנים, ולא יתעורר צורך בתיקון או בהחלפה, שיגררו הוצאות נוספות.
באיזה סוג עץ מומלץ להשתמש לדק בבריכה? סוגי העץ המומלצים לשימוש סביב הבריכה או הג'קוזי הם איפא טבאקו או טיק בורמזי, וכדי לקבל מראה וינטג' נוסטלגי – ניתן להשתמש בעץ סידר, שהוא רך מעט ולכן משתפשף עם הזמן. עצים אלה מצטיינים בעמידות למשך שנים רבות, מתמודדים היטב עם המים ולא נשחקים כתוצאה מהמעברים התכופים בין רטיבות ליובש.
קיים גם דק סינטטי, כדוגמת דק פייבראון הנראה כדק עץ לכל דבר, אך דורש תחזוקה שוטפת מעטה יחסית. עם זאת, כדאי לדעת שחומרים סינתטיים מתחממים במהירות רבה יותר מאשר עץ טבעי.
ברגים עמידים, התקנה על גבי בטון
בעת ההתקנה, חשוב להשתמש בברגי UFO נירוסטה – העמידים בפני המליחות והכלור שבמי הבריכות, בניגוד לברגים רגילים שיוצרים כתמי קורוזיה שחורים על העץ במגע עם חומרים אלה, ואינם ניתנים להסרה. בנוסף, ברגים רגילים מתפוררים לחלוטין עם הזמן.
את משטח הדק רצוי להתקין על גבי משטח בטון, ולא ישירות על האדמה. הסיבה לכך היא שגם אדמה שנראית לנו יציבה לחלוטין מתאפיינת בתזוזות זעירות מעת לעת – והבטון מסייע לנו לשמור על יציבותה של רצפת הדק. יש להקפיד על מרווח מינימלי של 20 ס"מ לפחות בין הדק למשטח הבטון או לקרקע. כמו כן, כשמדובר בבנייה חדשה, אחרי החורף הראשון אנו צפויים לראות שקיעה במקומות מסוימים – ולכן יש להיעזר באיש מקצוע לחיזוק ופילוס המשטח.
בטרם התחלת העבודה, חשוב לשמור על שיתוף פעולה בין אנשי המקצוע השונים המעורבים בהתקנה: הקבלן המתקין את הדק, אחראי הגינון ומתקין הבריכה, כדי שיתכננו את ההתקנה יחד. תיאום ותכנון מוקדם של ההכנות, העברת הצנרת והחשמל וכן תכנון תעלות הגלישה סביב הבריכה, יעניקו תוצאה איכותית ואסתטית יותר, בזמן קצר יותר ובפחות הוצאות.
לא רק דק: ספסלי עץ, גדרות ועוד
כאשר מתכננים את החיפוי שסביב הבריכה, כדאי לשקול להוסיף מספר אלמנטים נוספים, כגון ספסל עץ התואם לדק ומשמש גם פתח אחסון; פתח גישה לחדר מכונות/משאבה; וחיפוי למנגנון הכיסוי הנגלל של הבריכה, הנראה כמו ספסל או במה מוגבהת.
רבים בוחרים לבנות מסביב לבריכה גם גדר, הן לדקורציה והן להגנה מפני ילדים או חיות בית. מגוון האפשרויות לגדר הוא רחב, החל בגדרות בעלות נוכחות מינימלית, שאינן מסתירות את הבריכה כלל, ועד למעקות תקניים.
ברגים חשופים או סמויים?
כאשר מדובר בדק עץ טבעי, עולה הפופולריות של התקנה סמויה, ללא ברגים. התקנה זו, מעבר לכך שהיא מספקת מראה חלק ויפה יותר לעין.
עם זאת, להתקנה סמויה יש חיסרון בולט: במקרה של צורך בפתיחת הדק למטרה כלשהי, כמו תיקון או העברת כבל חשמל, יש צורך בבעל מקצוע – בעוד שבהתקנה רגילה, פשוט מוציאים את הברגים ושולפים את הלוח.
מעוניינים בהקמת דק עץ לבריכה או לג'קוזי?
צרו עמנו קשר, ואנשי המקצוע של "עץ ועצה" ישמחו לעמוד לרשותכם!